Anti-nutriënten en toxines 

Antinutriënten zijn stoffen die van nature in voeding voorkomen. Ze kunnen de opname van één of meerdere voedingsstoffen belemmeren of giftig (?) zijn.

Fytinezuur of fytaat komt van nature voor in de buitenste lagen van granen, zaden, noten en bonen. Het wordt vaak bestempeld als een anti-nutriënt omdat het zich bindt aan mineralen zoals fosfor, calcium, magnesium, ijzer en zink. Vanwege deze binding kunnen deze stoffen minder goed in de darm in het lichaam worden opgenomen. Maar fytinezuur kan ook stoffen binden die in voeding voorkomen die schadelijk voor ons kunnen zijn. Alzo werkt fytinezuur detoxifiërend.

Daarnaast heeft fytinezuur heel wat andere gezondheidsvoordelen: het werkt cholesterol en triglyceriden verlagend, het kan vrije radicalen neutraliseren (het is een antioxidant), het werkt  beschermend tegen botontkalking (botafbraak), het draagt bij tot DNA herstel (herstel van ons genetisch materiaal), het gaat amyloid plaque vorming tegen ( één van de onderliggende mechanismen die bijdragen tot het ontstaan dementie), het remt de groei van tumoren, zorgt voor minder niersteenvorming en verbetert het suikermetabolisme.

Het weken en daarna koken van peulvruchten en granen zal het fytaat gehalte doen dalen: bij bonen -50%, quinoa - 61%, linzen -76%. Ook kiemen kan het fytaat gehalte met de helft verminderen. 

Phytates for the Treatment of Cancer

https://nutritionfacts.org/video/phytates-for-the-treatment-of-cancer/

Phytates for the Prevention of Cancer


Phytates for the Prevention of Osteoporosis


Lectines zijn verbindingen tussen eiwitten en suikers (glycoproteïnen).  Ze komen vooral in het plantenrijk voor, maar kunnen ook van dierlijke of bacteriële oorsprong zijn. Het bekendst zijn de lectines van plantaardige oorsprong, bijvoorbeeld het fytohemagglutinine uit rauwe bonen, welke door koken vernietigd wordt. Andere lectines zijn meer hitteresistent, maar vaak ook niet toxisch, bijvoorbeeld lectines uit de aardappel. Het maag-darmstelsel van de mens wordt regelmatig aan lectines blootgesteld. De meeste lectines worden tijdens de voedselbereiding of in het maag-darmkanaal afgebroken. Lectines in peulvruchten worden na weken en 15 minuten  koken onschadelijk gemaakt. Lectines hebben een functie in de communicatie en interactie tussen cellen. Mogelijks dragen zij bij tot het kankerbeschermend effect van peulvruchten.

Are Lectins in Food Good or Bad for You?


The Truth About Lectins


ARSEEN IN RIJST

Arseen, of arsenicum, behoort net als cadmium, kwik, lood en tin tot de 'zware metalen'. Het komt  voor in lage concentraties in gesteente, de grond en grondwater. Arseen komt voornamelijk in voedsel terecht door milieuvervuiling. Planten nemen arseen op uit de bodem en het water. Dieren krijgen arseen binnen via het water en voer. 

Arseen komt voornamelijk voor in rijst en rijstproducten. Verder komt het ook in lagere hoeveelheden voor in bewerkte graanproducten zoals brood, in melk en melkproducten en in water.

Arseen kan via voedsel zoals rijst in je lichaam terechtkomen. Een teveel aan arseen kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Er is wettelijk vastgesteld hoeveel arseen in een product mag zitten, zonder dat dit de gezondheid schaadt. Een langdurig te hoge inname van arseen verhoogt de kans op kanker.

Hoe je opname van arseen beperken? 

Kies indien mogelijk biologische basmatirijst.

Spoel rijst grondig onder de kraan voor gebruik,  laat hem eventueel 48 uur weken voordat je hem kookt, giet het water af en spoel hem elke 8 tot 12 uur.

Kook rijst in 6 tot 10 delen water op één deel rijst.

Als de rijst gaar is, giet je het extra water na het koken af.

Idealiter gebruik je gefilterd water.

Eet rijst niet meer dan 1 maal per week.

Arsenic In Rice: How Concerned Should You Be?

https://foodrevolution.org/blog/arsenic-in-rice/?fbclid=IwAR3KNwODlfgLA0ygNSBsq54UizQJv9m6YTYdzeybHx5ejJYp-bcTF9jbENk

How Much Arsenic in Rice is Too Much?


Sojamelk verdient de voorkeur bij je keuze van plantaardige melkdranken:

 Arsenic in Rice Milk, Rice Krispies, & Brown Rice Syrup


Het belang van het combineren van de rauwe consumptie van groenten en fruit met koken/stomen/stoven.

Raw Food Diet Myths

https://nutritionfacts.org/video/raw-food-diet-myths/