AGENDA VOORDRACHTEN       KOOKDEMO'S

Met onze voordrachten nodigen we je uit om bewuster te leren omgaan met je voedingskeuzes. Duurzame voeding draagt bij tot een gezond lichaam én een gezonde planeet. Je krijg  in het kort een beeld van de impact van voeding op het milieu en de milieuvoordelen van plantaardige voeding.
Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de gezondheidsvoordelen van een volledig plantaardig voedingspatroon. Een evenwichtige en uitgebalanceerde plantaardige voeding (Whole Food plantaardig voedingspatroon) voorziet in al onze voedingsbehoeften en draagt in belangrijke mate bij tot het voorkomen van ziekten zoals hart- en vaatziekten, kankers en diabetes. Hoe eet je gezond plantaardig?
Je keert huiswaarts met heel wat tips om je eigen gezondheid en die van onze planeet te verbeteren.

Kan plantaardige voeding een medicijn zijn? - lezing door Dr. Annelies Moons

Wanneer? Zaterdag 16 november om 19.30u

Waar? Bib Scheldewindeke, Stationsstraat 13 ism met EVA Oosterzele

Inschrijven: klik op 'Tickets' | T 09 362 81 17 | bibliotheek@oosterzele.be

Prijs: € 5 

Met deze voordracht nodigt EVA Oosterzele je uit om bewuster te leren omgaan met je voedingskeuzes. Duurzame voeding draagt bij tot een gezond lichaam én een gezonde planeet.

'De belangrijkste oorzaak van veel chronische ziekten is ons verkeerd voedingspatroon', zegt Dr. Annelies Moons uit Hulshout. 'De overdosis snelle suikers in ons voedingspatroon is problematisch. Maar daarnaast is er ook nog de overdaad aan dierlijke en bewerkte vetten die zich opstapelen in ons lichaam. We gaan ervan uit dat alles snel opgelost raakt met een pilletje, maar zo werkt het niet. Met de meeste medicatie behandel je symptomen, maar geen oorzaken. Uit onderzoek blijkt nochtans dat gezonde plantaardige voeding de eenvoudigste, meest efficiënte én goedkoopste manier is om je risico op de meest courante welvaartsziekten te doen dalen.'

Bovendien ontdekken onderzoekers daarnaast steeds meer verbanden tussen onze darmflora en onze algemene gezondheid. Er huizen rond de honderd biljoen bacteriën in onze darmen, vooral in de dikke darm. Snelle suikers, kunstmatige zoetstoffen en vetten dragen bij tot de groei van slechte bacteriën in onze darmen. Naast fysieke klachten kan een verstoorde darmflora ook een serieus effect hebben op je mentale gezondheid. Negentig procent van het gelukshormoon (serotonine) in ons lichaam bevindt zich in de darmen. Dit hormoon is ook belangrijk voor een goede slaapkwaliteit.

In deze presentatie krijg je in het kort een beeld van de impact van voeding op het milieu en de milieuvoordelen van plantaardige voeding. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de gezondheidsvoordelen van een plantaardig voedingspatroon en je keert huiswaarts met heel wat praktische tips om je eigen gezondheid en die van onze planeet te verbeteren.

Kookdemo 20 november 2019: samen met Tine Becuwe van de natuurwinkel Groenplaats in Zoerle-Parwijs maken we een 3-gangen menu waarbij alle ingrediënten van de volwaardige plantaardige keuken aan bod komen: linzen, quinoa, champignons, palmkool, chinese kool, tempeh,noten, zaden, zeewier... Terwijl we koken geven we uitleg over de ingrediënten die we gebruiken en wat hun gezondheidsvoordelen zijn.

Inschrijven via mail naar annelies.moons@skynet.be