AGENDA VOORDRACHTEN  WORKOUT  CURSUSSEN

*Vormingsreeks  online

Een evenwichtig en uitgebalanceerd overwegend onbewerkt plantaardig voedingspatroon dat deel uitmaakt van een algemeen gezonde levensstijl voorziet in al onze voedingsbehoeften en draagt in belangrijke mate bij tot het voorkomen van ziekten zoals hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes type 2 en ook heel wat auto-immuunziekten.

Met onze voordrachten leren we je bewuster om te gaan met je voedingskeuzes en je blootstelling aan milieuverontreinigende stoffen. Duurzame voeding draagt bij tot een gezond lichaam én een gezonde planeet. Je krijg een beeld van de impact van voeding op het milieu en de milieuvoordelen van plantaardige voeding.

We starten met de tabel van Mendelejev, een opfrissing van de basis biologie en genetica, hoe de expressie of werking van je genen (de hardware) wordt bepaald door je levensstijl (de software), wat weten we ondertussen over de rol van onze darmbacteriën voor onze gezondheid, van hieruit leggen we de link met de plantenwereld en de landbouw, welke factoren bepalen de cholesterolspiegel in je bloed, hoe laat je hem op natuurlijke manier dalen en beperk je alzo je risico op hart- en vaatziekten en nierfunctie achteruitgang en nog veel meer. Heel veel nieuwe wetenschappelijke inzichten van de laatste 15 -20 jaar die de oorzaak van de epidemie aan welvaartsziekten in onze geïndustrialiseerde wereld aantonen en daarmee ook de oplossing bieden voor het probleem. De links naar de wetenschappelijke literatuur staan op de slides die na de voordrachten worden doorgestuurd.

* Workout voor 50 plussers

Voldoende lichaamsbeweging is even belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid als een gezond voedingspatroon. Naarmate we ouder worden neemt het belang hiervan nog toe. Zeker het behoud van spiermassa is belangrijk voor de stevigheid van je beenderen, evenwicht en stabiliteit, het behoud van mobiliteit en zelfredzaamheid, onderhouden van de hersenfuncties, het behoud van een gezond lichaamsgewicht en een betere immuniteit.

Professor Gaëtane Stassijns van de dienst fysische geneeskunde en revalidatie van het UZ Antwerpen verwoordt het als volgt: "Lichaamsbeweging is tegelijk een bètablokker tegen hoge bloeddruk, een statine tegen cholesterol, een antidepressivum, medicatie tegen osteoporose en een middel dat diabetes helpt te controleren. Lichaamsbeweging doet zelfs zoveel goeds voor ons lichaam, dat je het kan zien als een "wonderpil" tegen zowat alle aandoeningen, en dat zonder bijwerkingen."

In deze workout doen we buikspier-, squat- en krachtoefeningen voor de schouder- en armspieren naast evenwichts- en algemene mobiliteitsoefeningen met ook aandacht voor ademhaling en relaxatie. We sluiten af met een korte meditatiesessie. Dit laatste kan tevens een oplossing bieden bij slaapproblemen.

We oefenen liggend, zittend en staand. Wat breng je mee: een yogamatje, 2 tennisballen of iets gelijkaardigs om in te knijpen, 2 halters (2 tot 2,5 kg om te starten), een kussentje. 

Kostprijs: 6€ per les.

Locatie: Heibaan 170 Hulshout, max. 10 personen per les.

* Een greep uit gegeven voordrachten